niedziela, 28 grudnia 2014
Zawijane jaja

Święta, Święta i po Świętach teoretycznie człowiek nie powinien mieć już ochoty na jedzenie. Ale nie w moim domu! W kuchni jak zwykle praca wre, ale tym razem działamy z Matką w duecie. Zapach, który obecnie unosi się w całym mieszkanku, kojarzy mi się z moim wczesnym dzieciństwem, kiedy mamine kanapeczki, sałatki i jajka w szynce pojawiały się na stole bardzo często. Aż nie mogę się doczekać kolacji! :-)

Składniki:

  • jajka
  • biała szynka lub dobra szynka konserwowa
  • majonez
  • ketchup łagodny
  • natka pietruszki i rzodkiewki do dekoracji
  • sól

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie i ostudzić. Obrać ze skorupki i pokroić w ćwiartki.

Na każdym plasterku szynki kłaść po jednej ćwiartce jajka i zwinąć w rulonik.

Na wierzch każdego rulonika nałożyć odrobinę majonezu i ketchupu. Udekorować natką i pokrojoną w plasterki rzodkiewką.

środa, 17 grudnia 2014
Zapiekanka porządkowa

Święta za pasem i za kilka dni wracam do domu. W lodówce zostało mi dużo jedzenia, które zepsułoby się w czasie przerwy świątecznej. Miałam niemałą zagwostkę, co przygotować z wszystkich tych resztek. Jak zwykle w takich przypadkach postawiłam na zapiekankę. Spodziewałam się czegoś mdłego i niespecjalnie smacznego. A tu bęc!

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 5 różyczek brokuła
  • 2 garści pieczarek
  • pół cebuli
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 150ml creme fraiche
  • 2 łyżki pesto
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • tarta mozzarella
  • tarty parmezan
  • masło do wysmarowania brytfanny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie półplasterki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.

Marchewki obrać i, wraz z pieczarkami, pokroić w cieniutkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w półplasterki. Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części.

Creme fraiche wymieszać z pesto i przyprawami.

Wszystkie składniki przełożyć do brytfanny. Dodać sos i dokładnie wymieszać. Obficie obsypać oboma serami.

Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


piątek, 15 sierpnia 2014
Nadziana kura

Postanowiłam dzisiaj poudawać, że prowadzę zdrowy tryb życia. Z samego rana poszłam na basen, a po nim przyrządziłam jak na mnie bardzo zdrowy lunch. Z wczorajszego obiadu zostało mi sporo resztek - m.in. piersi z kury, pesto i gorgonzola. I w sumie niewiele więcej potrzebowałam do szczęścia :-)

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 piersi z kury
  • 50g gorgonzoli
  • 2 łyżki pesto
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piersi umyć i oczyścić z tłuszczu i błonek. W każdej piersi zrobić nożem "tunel" (wbić nóż na całą długość piersi i rozepchać palcem) i włożyć do niego kawałki gorgonzoli. Następnie w piersi wetrzeć sól, pieprz i pesto. Pozostawić na 30 minut, by się przegryzły. Grillować z obu stron, aż się zezłocą, a środek nie będzie już surowy. Podawać z ryżem i duszonym szpinakiem.

środa, 13 sierpnia 2014
Tagliatelle ze szpinakiem i sosem gorgonzolowym

Wróciłam do domu po wyjeździe i zastałam w lodówce wielkie NIC. Wybrałam się zatem na zakupy i gdy tylko ujrzałam przepiękny kawałek gorgonzoli, wiedziałam, że musi być moja. Przywłaszczyłam ją sobie zatem i zrobiłam z niej wspaniały i bardzo wyrazisty sos do makaronu. Ostrzegam jednak - nie przesadzajcie z solą i pieprzem - ser sam w sobie jest na tyle "mocny", że bardzo łatwo jest przedobrzyć z przyprawami!

Składniki (na 2 porcje);

  • 250g tagliatelle
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 100g gorgonzoli
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 5 plasterków szynki prosciutto lub szwardzwaldzkiej
  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Czosnek posiekać, cebulę pokroić w piórka, ser rozdrobnić, a szynkę porwać w cieniutkie paseczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odsączyć.

W małym garnuszku rozpuścić łyżkę masła. Gdy się roztopi, posypać je mąką i chwilę zasmażać. Zdjąć z ognia, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Postawić garnuszek na mały ogień i podgrzewać, non stop mieszając. Gdy sos beszamelowy zgęstnieje, zdjąć go z ognia, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz dodać gorgonzolę. Dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Po chwili dodać szynkę, a po 2 minutach wrzucić na patelnię szpinak. Mieszać, aż liście zmniejszą swoją objętość. Na patelnię wlać sos gorgonzolowy i dodać do całości makaron. Wymieszać i podawać gorące.



czwartek, 10 lipca 2014
Burrrrrrito

Żar z nieba, resztki w lodówce i wielkie lenistwo. Brzmi znajomo? Ja tak mam ostatnio codziennie, ale dzisiaj nastąpił przełom, bo ruszyłam się z łóżka i postanowiłam zrobić jedno z moich ulubionych dań kuchni meksykańskiej czyli burrito. Zazwyczaj dodawałam do niego dużo warzyw i starałam się je urozmaicić, ale z pierwszej ręki mnie pouczono, że w kuchni meksykańskiej burrito to TYLKO wrap i mięso. Postanowiłam iść za tą poradą i tego zdecydowanie nie pożałowałam ;-)

Składniki (na 4 burrito):

  •  4 wrapy kukurydziane
  • 300g mielonej wołowiny
  • szklanka ugotowanego ryżu
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • chili
  • słodka mielona papryka
  • suszona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet z czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 100g startego żółtego sera
  • ketchup łagodny

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać (1 ząbek odłożyć). Podsmażyć na oliwie, dodać mięso i przyprawić chili i papryką. Gdy wołowina zbrązowieje, dorzucić fasolę, pomidory i koncentrat. Wlać chlust octu i przyprawić solą, pieprzem, cukrem i natką. Trzymać na średnim ogniu, aż płyn wyparuje (około 15 minut). Dodać ryż i dokładnie wymieszać.

Ketchup wymieszać z odłożonym czosnkiem, chili i natką pietruszki. Placki podgrzewać przez minutę w mikrofalówce. Na każdym rozsmarować ketchup z przyprawami i na środek każdego nałożyć farsz. Posypać serem i zawinąć (najpierw należy złożyć do środka "boki", a potem zrolować od siebie).


wtorek, 08 lipca 2014
Niby to samo, ale jednak nie

Pierwszy wakacyjny Gość wyjechał i w domu nagle stało się pusto i... nudno. Co tu robić, gdy nie ma do kogo buzi otworzyć? Jak zwykle w moim przypadku padło na gotowanie - a co?!

Z poprzedniego obiadu zostały mi resztki brokuła i dużo cebuli. Na zewnątrz nieziemski skwar. Połączenie tych dwóch okoliczności zainspirowało mnie do zrobienia kolejnej już wariacji na temat kurczaka teryiaki.

Składniki (na 2 aż nadto solidne porcje):

  • pojedyncza pierś z kury
  • połówka brokuła
  • 1 mała cebula
  • 3-4 łyżek sosu teryiaki (wg przepisu: kurczak teryiaki)
  • 1 łyżka  sosu słodkiego chili
  • pół łyżeczki płatków chili
  • olej rzepakowy
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Pierś dokładnie umyć, usunąć z niej zbędny tłuszcz (szkoda że usuwanie zbędnego tłuszczu z własnych bioder nie jest takie łatwe) i pokroić w sporą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a brokuła rozdrobnić (ja nigdy go nie kroję, tylko odrywam różyczki rękoma).

Do woka wlać olej i, gdy już będzie gorący, wrzucić nań mięso. Dodać chili i sos chili. Smażyć, cały czas intensywnie mieszając, przez około 4 minuty. Następnie przełożyć do miseczki. Na tym samym oleju (można go dolać, jeśli nie zostało go za wiele w woku) usmażyć na dużym ogniu brokuła i cebulę. Po 2 minutach do warzyw przełożyć kurę i wlać doń sos teryiaki. Po chwili do woka wrzucić ryż i całość smażyć przez minutę.


sobota, 28 czerwca 2014
Pierogi z kurczakiem, pieczarkami i serem pleśniowym

Wielkie święto - Brat przyjechał! Niby mieszkamy tak blisko siebie, a ciężko znaleźć chwilę na spotkanie. Z tej okazji (oraz na zabicie chandry) postanowiłam zrobić coś, na co nigdy nie mam ani czasu, ani cierpliwości. Oczywiście chodzi o pierogi. Inspiracją do farszu była potrzeba wysprzątania lodówki z przedziwnych resztek. Wyszedł interesująco, a ciasto wyszło fantastycznie, bo przepis na nie pochodził z niezawodnej Kwestii Smaku :-)

Składniki (na około 80 pierogów):

Na ciasto:

  • 500g mąki tortowej
  • 50g masła
  • 350ml gorącej wody
  • 1 łyżka soli

Na farsz:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 10 dużych pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 120g sera pleśniowego
  • 1 mała cebula
  • słodka papryka mielona
  • rozmaryn
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • olej

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól. Masło roztopić w gorącej wodzie i wlać do mąki. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, podsypując mąką, jeśli zbytnio się klei. Pozostawić na 30 minut, przykryte wilgotną ściereczką.

Piersi z kurczaka obmyć i oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku przez około 25 minut (w połowie pieczenia przełożyć je na drugą stronę). Gdy ostygną, rozdrobnić widelcem.

Cebulę, paprykę i pieczarki posiekać, ser pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, następnie dodać resztę warzyw. Przyprawić papryką, rozmarynem, solą i pieprzem. Poddusić chwilę, a następnie dodać ser i kurczaka. Zdjąć z ognia, gdy ser się roztopi.

Ciasto ugniatać przez 2 minuty i podzielić na 4 części. Każdą cienko rozwałkować i szklanką wykrawać koła. Na każdym z nich położyć czubatą łyżeczkę farszu. Pierogi dokładnie zlepić, najlepiej dociskając brzegi widelcem. Gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z cebulą podsmażoną na oleju.

czwartek, 26 czerwca 2014
Uroki porządnej kuchni

Nie ma to jak czysta, przestronna i dobrze wyposażona kuchnia. Niestety przez ostatnie 10 miesięcy nie było mi danej z takowej korzystać. Albo nie działał piekarnik (tudzież go w ogóle nie było...), albo było za mało miejsca, żeby cokolwiek przygotować. Wszystko to poszło w niepamięć od kiedy wróciłam do domu. I powróciło też prawdziwe gotowanie!

Za eksperymentowanie wezmę się w przyszłym tygodniu, a teraz na nowo odkrywam uroki moich ukochanych dań. Wczoraj postanowiłam przyrządzić danie wg pierwszego przepisu, który zamieściłam na tym blogu - stir-fry po tajsku. Oj smacznie było :-)

A domownicy, powoli przyzwyczajając się do obecności małego kuchcika, zażyczyli sobie dzisiaj pizzę. Miała byś szynka parmeńska i rukola, ale lokalny sklep niestety nie miał świeżych ziół i sałat, więc postawiłam na misz-masz wędlin, pieczarek, czarnych oliwek, cebuli i wędzonego sera. Wyszło przednio :-)



wtorek, 24 czerwca 2014
Miodowa kura w owsie z mizerią

Przyszło lato i wielkie gotowanie. Postanowiłam sobie, że z braku zajęć będę systematycznie aktualizować bloga. A co za tym idzie, będę dużo gotować :-)

Dzisiaj postanowiłam przygotować coś zdrowego i lekkiego. Cyc zawsze dobry, więc padło na kurę w marynacie miodowej w panierce z płatków owsianych. A na dodatek pikantny ryż (pozostałość z dnia wczorajszego) i mizeria z akcentem węgierskim :-)

Składniki:

Cyce:

  • 500g piersi z kury
  • 150ml (i chlust do panierki) mleka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • płatki owsiane
  • mąka
  • słodka papryka mielona
  • jajko
  • słodka mielona papryka
  • pieprz
  • sól

Pikantny ryż:

  • 3 szklanki ugotowanego ryżu
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 pomidory suszone
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiego sosu chili
  • szczypta chili
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Mizeria:

  • 2 ogórki wężowe
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • słodka mielona papryka

Przygotowana:

Cyce umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do torebki na żywność. 150ml mleka zmieszać z resztą składników i marynatą zalać kurę. Torebkę zawiązać i pozostawić w lodówce na minimum godzinę.

Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do dużej miski, posolić i popieprzyć, zalać jogurtem i porządnie wymieszać. Z wierzchu posypać natką i papryką.

Posiekać cebulę, pomidory suszone i czosnek. Oliwę z czosnkiem i słodką papryką mocno rozgrzać. Wrzucić cebulę i pomidory. Chwilę podsmażyć i na patelnię przełożyć ryż. Wlać koncentrat i sos chili oraz przyprawić chili, solą i pieprzem. Potrzymać na patelni kilka minut.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rozbełtać jajko z chlustem mleka, papryką, solą i pieprzem. Kurę panierować w mące, jajku i płatkach owsianych. Cyce piec przez 20 minut (w połowie przewrócić na drugą stronę).


niedziela, 20 kwietnia 2014
Zielona sałatka

Co zrobić, gdy ma się kilka minut na zrobienie sałatki, a lodówka świeci pustkami? Ja wymieszałam trochę zieleniny, dodałam ser i najbardziej podstawowy dressing, jaki istnieje. Wyszło na tyle dobrze, że następnego dnia poproszono mnie o powtórkę ;-)

Składniki:

  • świeży szpinak
  • świeża rukola
  • ogórek wężowy
  • ser feta
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • ocet z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Przygotowanie:

Ogórek obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. Fetę pokroić w drobną kosteczkę.

Szpinak, rukolę, ogórka i fetę wrzucić do dużej miski. Wlać doń oliwę (około 2-3 łyżek) i ocet (1-1.5 łyżki) i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Całość dokładnie wymieszać.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów