Blog > Komentarze do wpisu
Świąteczna babka marmurkowa

Nadeszły Święta Wielkiej Nocy, a co za tym idzie, w kuchni aż nie było w co rąk włożyć. Będąc z mocno niekonwencjonalnej Rodziny, nie postawiliśmy na dania tradycyjne - np. barszcz biały zastąpiliśmy barszczem czerwonym i na stole nie było żadnych ryb. Jedyną typową dla Wielkiej Nocy pozycją w naszym menu jest babka marmurkowa. Wyszła przepięknie! :-)

Składniki (na 1 babkę):

  • 5 jajek
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250ml ajerkoniaku
  • 250ml oleju
  • 300g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • garść migdałów
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec wlać ajerkoniak i olej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 1/4 piany dodać do żółtek i dokładnie wymieszać. Dodać resztę białek.

1/3 masy oddzielić i wymieszać z kakao i kawą.

Na spód blachy wlać połowę "jasnej" masy i posypać migdałami. Przełożyć nań masę kakaową, a na wierzch wlać resztę "jasnego" ciasta. Poruszać blachą, żeby kolory się wymieszały.

Piec 35 minut.


niedziela, 20 kwietnia 2014, k80zbro

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów