Blog > Komentarze do wpisu
Köttbullar czyli szwedzkie klopsiki mięsne

Zgodnie z wolą mojego Taty zrobiłam dzisiaj jego ulubioną szwedzką potrawę czyli znane wszystkim z IKEI Köttbullar. Są fenomenalne, mimo iż prawie niczym nie różnią się od tradycyjnych mielonych. Według mnie sęk tkwi w sposobie ich podania - z brązowym sosem, ziemniaczanym puree i lingonsylt, czyli dżemem z boróki brusznicy.

Składniki (na 4 porcje):

  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 niewielkie cebule
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Bułkę zalać mlekiem i poczekać, aż wchłonie cały płyn. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Ziele angielskie zmielić w moździerzu. Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać.

Z masy formować małe kulki. Ułożyć je na talerzu / desce do krojenia obłożonej folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron, aż klopsiki ładnie zbrązowieją.

piątek, 11 stycznia 2013, k80zbro
Tagi: mięsne

Polecane wpisy

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów